Nyhetsbrev 11


Vingården

Enkel Guyot på Merlot Kanthus i förgrunden, icke beskurna vinrankor i bakgrunden.

Enkel Guyot på Merlot Kanthus i förgrunden, icke beskurna vinrankor i bakgrunden.

Under vintern som gått har såväl vi som vingården vilat. Eftersom skörden lämnades vinrankorna i fred och gick snart in i sin väl behövda vinterdvala. Under februari började vi sakta men säkert arbetet med vinterbeskärningen och det har äntligen blivit dags för några av rankorna att bindas upp. Beroende på önskad produktion, kvalitet och terroir väljs en uppbindningsmetod noga ut. För våra vinrankor har vi valt den restriktiva metoden Enkel Guyot. Eftersom vi prioriterar kvalitét över kvantitet och dessutom måste hjälpa rankan prioritera för att hinna få fram fullmogna druvor innan sommaren är över är det här ett perfekt system. Enkel Guyot går ut på att varje vinter klippa ned rankans alla grenar, förutom en. Guyoten. Den grenen böjs senare på våren, då träfibrerna mjuknat, ned längs med uppbindnigstråden. Vid sidan av Guyoten lämnas även en liten bit av en andra gren, med cirka 4 knoppar. Här kommer nästkommande års Guyot att växa. Vid vinterbeskärningen beslutas alltså inte enbart hur vinrankan ska se ut kommande säsong och hur mycket frukt som ska skördas det året, utan även hur nästkommande år (och i och med det, även följande år) ska se ut. Har vi nämnt att vinodling är en långsiktig verksamhet..?

Ungefär 15% av vingården är nu uppbunden, och efter arbetet med beskärning kan vi se att åtminstone lika mycket kommer växa sig till samma nivå under 2021. För att kunna bindas upp krävs det att vinrankan etablerat en stadig stam och är redo att bli av med sitt plastskydd mot kaniner. Kaninerna intresserar sig mest för de nya skotten och lämnar för det mesta stammen i fred.

Vi har försökt att uppskatta volymen på vår första skörd, men med begränsad erfarenhet av dessa sorter och den extremt varierade etablering av vinstockarna har det varit mycket svårt att med säkerhet veta mängden druvor som hängt i vingården. Det slutade med att vi plockade mindre än vi hade förväntat oss, men vi är fortfarande mycket nöjda med kvaliteten på druvorna och det är det viktigaste. Varje år kommer skörden att växa exponentiellt och vi tar det steg för steg.

Vingården går nu in i vinterdvala, förlorar alla löv och vilar till början av våren 2021. De flesta vinstockar är hållbara mot låga temperaturer och våra sorter är resistenta mot ned till -24 ° C, vilket ger mycket lite oro för den kommande vintersäsongen. Faktum är att kalla temperaturer sänker risken för för tidigt knoppning och hjälper till att minska sjukdomstrycket.


Vineriet

Skörden började den 6 oktober och vi plockade sedan vid tre olika tillfällen. Sorterna mognar i olika hastighet och beroende på vinet du planerar att göra måste du plocka druvorna på olika mognadsnivåer.

Den första skördedagen startade vi processen med att tillverka ett rött och ett vitt vin. De gröna druvorna avstjälkades, pressades och musten lämnades kall över natten för att sedimentera innan jäsning påbörjades med en konstant temperatur på 17 ° C. Temperatur är nyckeln till att utvinna de önskade dofterna från jäsning och vi vill ha en bra balans mellan fruktighet och sortspecifik arom. Ju lägre temperatur, desto mer frukt får du ut och vi ville vara någonstans i mitten. För det röda vinet bestämde vi oss för att arbeta så manuellt och noggrant som möjligt. Vi avstjälkade klasarna för hand och lät sedan druvorna jäsa i ett öppet ekfat, tre gånger om dagen gjorde vi sedan manuella ‘‘punch downs’’ där druvorna trycks ned för att dränkas i musten. Denna typ av behandling är den mest skonsamma som man kan tänka sig, låter varje druva krossas och jäsa individuellt och ger mjuka tanniner, mycket frukt och en långsam jäsning. Endast de mest prestigefyllda vingårdarna i världen kan använda denna tidskrävande teknik.

Avstjälkning för hand av 130 kilo frukt, ett krävande jobb.

Avstjälkning för hand av 130 kilo frukt, ett krävande jobb.

Den andra skördedagen tillbringades med att plocka druvorna till rosévinet och ett till vitt vin. Båda vinerna avstjälkades, pressades och lämnades kalla för att sedimentera över natten innan jäsning påbörjades vid låga temperaturer. Målet är att producera två viner som är klara att dricka under våren 2021.

Den första provsmakningen av det första vinet, ett tillfälle som inte händer fler än en gång i livet.

Den första provsmakningen av det första vinet, ett tillfälle som inte händer fler än en gång i livet.

Den tredje och sista skördedagen var den 17 oktober och vi plockade de sista klasarna av gröna druvor och ytterligare ett parti Merlot Kanthus för rött vin. Den här gången startades det röda vinet ” normalt ” genom att avstjälkas, krossas och låta musten jäsa på en rostfri tank. Förhoppningen var att ha tillräckligt med gröna druvor för att starta ett parti basvin för mousserande, men på grund av den lilla mängden i år måste vi vänta till nästa årgång.

Alla viner är nu torra, vilket innebär att det finns mindre än 3 g kvarvarande socker / liter och jäsning har avstannat. De vita vinerna har blandats ihop och vilar och stabiliseras nu på rostfri ståltank, rosévinet likaså. Det röda vinet går genom malolaktisk jäsning, vilket sänker syran, mjukar tanniner och stabiliserar vinet för vidare lagring. Det röda vinet kommer att vara redo att drickas hösten 2021.

Med låga mängder vin är det svårt att välja säljkanal. Vi vill att så många som möjligt ska kunna smaka på den första årgången och vi kommer sannolikt att behålla så mycket som möjligt av vinerna i vineriet för att istället erbjuda dem i vinprovningar. Hur och när dessa kommer att hållas kommer att kommuniceras senare.


Uppmärksamhet kring Långmyre Vineri & Svenskt Vin

En ny bok som har släppts av Alf Tumble, Vin med ny adress. Boken handlar om viner från den ännu nyare världen och Sverige är naturligtvis bland de utvalda länderna. Trots att vi inte har släppt ett vin ännu har vi lagts till på kartan och listan över svenska vingårdar och vingårdar. Boken finns i de flesta bokaffärer och kommer definitivt att vara vår go to-julklapp i år!

Långmyre Vineri har också varit med i flera artiklar under sensommaren och hösten, första sidan av Gotlands Tidningar och ett fördjupat reportage i magasinet Horisont. Artikeln i Gotlands Tidningar kan läsas av prenumeranter här och ett utdrag av texten från Horisont kan läsas här.

Gotlands Tidningar, 23 oktober 2020

Gotlands Tidningar, 23 oktober 2020


Bästa vinet just nu

La Ribaude - Jus de Poires 2016 Art. nr 1957, 43 SEK

Castello Bonomi - Franciacorta Satèn Brut Art. nr 71063, 376 SEK

December är vanligtvis fylld av stunder att fira, och oavsett om du tillbringar dem med vänner och familj eller i karantän är det nästan alltid roligare med ett glas mousserande. För dem som letar efter ett alkoholfritt alternativ rekommenderar vi starkt päroncidern från La Ribaude. Det är en elegant cider med en elegant karaktär, fruktig nog utan att likna en läsk. Om du gillar ett mousserande vin och älskar den traditionella metoden är en Franciacorta det perfekta svaret för dem som är villiga att blicka utanför Frankrike. Franciacorta är det italienska svaret på Champagne och det finns oändliga alternativ att välja mellan. En Satèn är en specialprodukt från Franciacorta-regionen tillverkad av 100% Chardonnay. Satèn betyder "siden" och dessa viner är mycket mjukare än vanliga Franciacorta eller Champagne på grund av ett lägre tryck i flaskan. Castello Bonomi är ett bra alternativ om du är ute efter något nytt.


Tills vi hörs nästa gång!

Ciao


Emma Serner