Nyhetsbrev 12


Vingården

Lummiga rader.

Ett arbetsintensivt år har gått sedan sist, varken vi eller vingården har riktigt hängt med i svängarna och vilka framsteg vi nu kan njuta av!

Årgång 2021 har bjudit på medvind i form av frostfri vår, regelbundna regn och varma och soliga dagar. Äntligen. Vinrankorna har visat tydliga tecken på återhämtning och på marken har vi börjat se ordentliga resultat av vila och biologisk mångfald. Inför planteringen 2018 visste vi att det var ett långsiktigt projekt vi hade framför oss, och nu börjar vi få verklig förståelse för hur lång tid det faktiskt tar att inte bara komma igång med en ordentlig produktion men framför allt att etablera en hälsosam och rik jord. Tålamod är den viktigaste ingrediensen för framgång i den här världen, och det har vi gott om!

För södra Europa har 2021 varit den sämsta årgången genom tiderna, med svåra frostnätter under våren och översvämningar, extrem hetta och hagel under sommaren. Det har resulterat i ett bortfall av uppemot 70% av skördeuttaget på flera platser. I Sverige däremot har vi på de flesta platserna haft en rekordskörd. Det är ett resultat av fina väderförhållanden och ett år äldre rankor ute i vingårdarna. Vi får inte glömma att Sverige fortfarande är ett ungt vinland, och de flesta vingårdarna befinner sig fortfarande i sin tillväxtfas där varje år som går innebär mer produktiva rankor.

Väderförhållandena som orsakat det försämrade skördeuttaget i södra Europa är konsekvenser av klimatförändringar. En slutsats åtminstone vi gjort efter den här årgången är att fler måste följa det spår som svenska vinodlare redan stakat fram - vi måste alla ställa om till ett hållbart arbetssätt och det allra enklaste medlet är att växla om till resistenta vinrankor utan krav på kemsik besprutning. Än så länge är Sverige det mest hållbara vinlandet i världen tack vare våra hållbara och tåliga vinsorter!

Skörden av Merlot Kanthus ökade från 300 kilo 2020 till över 1000 kilo i år. Foto: Joel Nilsson

Skörden 2021 blev en succé. Druvorna var friska, smakerna välutvecklade och volymerna fyrdubblades jämfört med skörden 2020. Tack vare större volym har vi kunnat effektivisera förädlingen och öka uttaget av druvsaft sexfaldigt. Äntligen kan vi börja planera för lansering av vin på Systembolaget! Vår första årgång från 2020 resluterade i 300 dyrbara flaskor som vi valde att behålla i vinkällaren, från 2021 kan vi nu ta fram cirka 2000 flaskor som kommer fördelas till Systembolaget, restauranger och självklart vinprovningar på plats i vineriet. Mer information kommer när lanseringsdatum är bestämt.


Vineriet

Miniatyrformat av de olika vinerna som vinifierats sedan skörden i oktober.

I och med större volymer har vi kunnat inviga de större investeringarna vi gjort, det främsta (och roligaste) var att äntligen få sätta igång vår stora press. Vinpressen är nyckeln till en kvalitativ hantering av de varsamt framodlade druvorna och vi har valt en pneumatisk press till vår produktion. Den pneumatiska pressen jobbar med lufttryck och ett segel som sakta blåses upp till en ballong under presscykeln. Tack vare långsam pressning och mjukt tryck kan vi extrahera precis de smaker vi önskar och även kontrollera tanniner och färg i musten. Vårt stora mål i år var att skörda tillräckligt mycket för att kunna använda pressen, minst 200 kilo krävs för att den över huvudtaget ska fungera. Och vår önskan gick i uppfyllelse!

Nu ligger fyra olika viner på lagring i vineriet. Några kommer blandas till en blend medan andra kommer buteljeras för sig. En av de roligare aktiviteterna i år var att göra en Ripasso på det röda vinet vi framställde 2020. Ripasso är ett välkänt namn inom vinvärlden, och de flesta av oss tänker på det rödvin från Venetien i norra Italien som görs på druvorna från framställningen av ett Amarone-vin. Men egentligen är ripasso endast en teknik, och vi har varit sugna länge på att testa den här i Sverige. Ripasso betyder att du “re pass”/återför ett äldre vin tillsammans med nya druvor och tekniken fungerar på följande sätt;

  • Skörda blå druvor och vinifiera till ett rött vin och låt det lagras i vineriet

  • Vid en senare årgång skördas nya blå druvor och vinifieringen av ett nytt rödvin sätts igång

  • Efter jäsning och maceration (när musten jäser tillsammans med druvskalen) separeras vinet från skalen

  • De separerade skalen hälls nu i det första rödvin som legat och lagrats i vineriet i minst ett år och en ny maceration och en liten jäsning tar fart. Massor av nya smaker och komplexitet tillförs till de första vinet

En liten, noga utvald, del av skörden av vår Merlot Kanthus gick till att göra en ripasso på vårt röda vin Hamra från 2020. Med små kvantiteter är det svårt att använda maskiner till hanteringen och vi valde därför det näst bästa alternativet - hand- och fotarbete! Druvorna avstjälkades för hand och trampades sedan till fots innan det ställdes åt sidan för jäsning.

Manuellt arbete. Foto: Joel Nilsson

Vinet ska nu få vila ytterligare innan det är dags för buteljering, sedan kommer det enbart finnas tillgängligt som provsmakningen på plats hos oss.


Uppmärksamhet kring Långmyre Vineri & Svenskt Vin

I och med den svåra årgången längre söderut i Europa och de många klimatkatastrofer som drabbat flera länder och områden har svenskt vin uppmärksammats både inrikes och internationellt. Bland annat franska Le Monde skrev ett reportage där Långmyre Vineri fick stor uppmärksamhet, vilket ledde till att vi bjöds in att medverka i Nordegren & Epstein. En väldigt pirrig och rolig upplevelse där vi fick prata såväl om vårt arbete och hur det är att odla vin i Sverige i stort. Om ni inte lyssnat tidigare finns programmet HÄR

Medverkan i Nordegren & Epstein i P1 7 oktober 2021

Under året som gått har även Emma valt till ordförande för en nystiftad branchorganisation för renodlade kommersiella vinodlare, Sveriges Branchorganisation för Oenologi och Vitikultur. Vinvärlden står inför ett flertal stora utmaningar och Sverige har möjlighet att visa framfötterna för hur vin både kan vara kvalitativt och hållbart producerat. Branchorganisationen har samtal de största vingårdarna i Sverige och arbetet går just nu ut på att etablera kommunikation med näringsliv, utbildningsväsende och internationella organisationer. Vi är så stolta över att Emma valts till första ordförande.


Bästa vinet just nu

Friulano 2020 - Torre Rosazza Art. nr 78508, 161 SEK (minimum 6 flaskor vid beställning)

No Name Friulano - Le Vigne di Zamò Art. nr 78307, 199 SEK

Eftersom de druvsorter vi odlar är så pass unga och ännu inte planterats på större arealer är det svårt att få tag i en flaska för att smaka. Av de tre gröna druvor vi odlar härstammar två, Fleurtai och Soreli, från den italienska druvan Friulano. Därför tänkte vi istället tipsa om två viner gjorda på 100% Friulano. Druvan odlas och dricks framför allt i Friuli, där man gärna parar ihop den med maträtter bestående av sparris, pasta, fisk eller ljust kött. På grund av den låga efterfrågan internationellt finns inga viner på Systembolagets ordinarie sortiment, utan måste beställas online och i vissa fall i kolli om 6 flaskor, men tro oss - det är värt det! Vinerna är rika i passionsfrukt, päron, mineralitet och örter.

Extra fakta; druvan hette fram till 2007 Tocai Friulano men tvingades efter en långdragen tvist med Ungern byta namn till enbart Friulano. Vinet No Name - Dedicato a un nome negato (tillägnat ett förnekat namn) är en något så när subtil protest från producenten mot domslutet.


Tills vi hörs nästa gång,

Ciao!


Emma Serner