krav_marke_svart.jpg
 
 
 
 
 
 

Under våren 2018 planterades 26.000 vinplantor på 5 hektar, ett fält nästan lika stort som 10 fotbollsplaner. Odlingen består i dagsläget av 5 olika sorters druvor, tre gröna och två blå. Sorterna är så kallade piwi-sorter, eller hybrider framtagna av Vivai Rauscedo i norra Italien.

De är korsningar på traditionella vindruvor och vilda druvor och är såväl resistenta mot många sjukdomar som anpassade till vårt nordiska klimat. Till skillnad från traditionella vindruvor, som chardonnay eller pinot noir, kräver hybridsorterna ingen kemisk besprutning och gör därför jordbruket miljövänligt och hållbart - utan att kompromissa på kvaliteten.

Jordmånen är kalkrik, mycket likt den terroir som kännetecknar Chablis och Champagne i Frankrike. Jorden består även av omkring 70% sand vilket ger utmärkt naturligt dränage.

 
 
_58B2275.jpg

The varieties

Fleurtai - grön druva

Korsning på Tocai Friulano. Med hög sockerhalt passar Fleurtai mycket väl i nordiskt klimat.

Dofter av päron och mandlar följt av tropisk frukt. Ger mineralrikt vin för kortare lagring.


merlot kanthus - blå druva

Klonen på Merlot ger viner med djup färg, hög alkoholhalt och rik struktur med dofter av röd frukt, viol och lakrits. Passar väl till lagring.


soreli - grön druva

GKorsning på Tocai Friulano. Skiljer sig från Fleurtai med stark doft av vita blommor i kombination med bensin likt tyska Riesling-viner. Ger såväl unga som längre lagrade viner.


sauvignong kretos - grön druva

Korsning på Sauvignon Blanc. Sorten är otvetydligt en del av Sauvignon-familjen med toner av gräs, passionsfrukt och persika. Passar väl till lagrade viner.


cabernet volos - blå druva

Viner gjorda på den här sorten visar komplexa profiler med intensiva fruktiga noter följt av kryddor och peppriga tomatdofter. Passar väl till lagring tack vare höga halter polyfenol och aromer.